Snabbguide: Så får du en drömträdgård året runt

Har du siktet inställt på att äntligen förverkliga din drömträdgård?
Så här får du den att blomstra året runt.
Från första knopp till sista lövblåsningen.

Halva Sveriges befolkning bor i småhus och varje år byggs det cirka 10 000 nya villor eller radhus. Så här års är det alltså många nyblivna villaägare som för första gången får se när det spirar i den egna trädgården.
Både nya husägare och villaveteraner kastar sig ofta förväntansfullt in i trädgårdsarbetet, men trädgårdsmästare Lisa Andersson rekommenderar alla att ta god tid på sig i planeringsfasen.

– Var inte för ivriga. Det är bra att fråga sig vad man vill ha sin trädgård till och se vad som redan finns. Ofta köper man hus när man skaffat barn och då är trädgården framför allt en plats för lek och skoj, och då är gräsmattan och ett köksland viktigast.
Har man precis flyttat in i ett nybyggt hus är det framför allt häck och träd som ska planteras först.

– Träden och häcken är trädgårdens skelett så det är viktigt att de kommer på plats, säger Lisa Andersson.
Nästa steg är att ge trädgården de bästa förutsättningarna för att växa och leva. Ett sätt är att investera i trädgårdsmaskiner som hjälper dig genom hela årets trädgårdsarbete. Och väljer du ett enhetligt batterisystem slipper du hålla reda på olika bränslen och laddningsstationer. Du slipper dessutom buller och avgaser. Compact System är en helhetslösning från STIHL/VIKING som omfattar trimmer, motorsåg, häcksax, lövblås och gräsklippare.

Maskinerna kan du plocka fram redan när den värsta kylan släppt. Ett av vårens första projekt är att beskära häckar och tåligare träd.
– Där är häcksaxen bra att ha. Vill man ha en fin häck bör man klippa den tidig vår och runt midsommar, säger Lisa Andersson.

Upptäck STIHL/VIKINGs batteridrivna trädgårdsredskap Compact System

Din guide till drömträdgården:

Vår
Gräset kan börja växa redan i slutet av mars. Det växer lätt ojämnt till en början och trimmern är det perfekta redskapet för att jämna till och komma åt där gräsklipparen inte når.
Även om man krattat under hösten hittar man alltid nedfallna löv under våren och med lövblåsen blåser du lätt bort dem.
När kylan har släppt är det sedan dags att beskära några av de tåligare träden, som äppelträd och häckar. För att få en fin häck bör den beskäras tidig vår och runt midsommar.

Sommaren
Under sommaren är det stort fokus på gräsklippningen. För att få en fin gräsmatta bör man klippa ofta, gärna var tredje eller var fjärde dag. Säsongens allra första klippning ska dock vara något lägre klippgrad för att inte chocka gräset. Juli, augusti och september är de bästa månaderna att beskära kraftigare och känsligare träd. Beskär man dem då kan trädet använda all sin kraft åt att kapsla in beskärningsytan. Ta aldrig kraftiga grenar, utan se till att endast glesa ut i trädkronan.

Höst
Gräsklippningen är fortfarande viktigt. Gräset växer så länge som temperaturen inte faller under fyra grader. Det växer inte lika snabbt som under sommaren och blir inte lika långt, men det bör fortfarande klippas. Nedfallna löv blåser du lätt bort med lövblås.

Vinter
Vintern är en bra period att förodla växter inomhus. Så fröer och plantera lökar i krukor som du sedan kan plantera ut när kylan släpper.