Så undviker du en slemmig invasion – Bästa tipsen för att bli kvitt mördarsniglarna

Trädgårdens värsta fiende - den Spanska skogssnigeln, till vardags kallad Mördarsnigeln - vaknar till liv när plusgraderna kryper uppåt. Knepen för att bli av med inkräktaren är snart lika många som antalet invaderade tomter. Vi har samlat de bästa!

Det eviga snigelplockandet kan kännas tröstlöst. Men kom ihåg att varje snigel kan lägga upp emot 400 ägg under en säsong, så visst gör det skillnad! 
– Jag går alltid ut med en ficklampa på kvällen och hugger av dem strax bakom huvudet med en spade. De är som mest aktiva kvällstid och tidigt på morgonen, speciellt om det är fuktigt i gräset, säger Lisa Andersson, trädgårdsmästare och expert i STIHL/VIKINGs trädgårdsteam.

Vill du spara tid och hålla din gräsmatta i toppskick? Robotgräsklipparen iMow är räddningen. Snabbast i klassen och bäst i test.

 • Samla in och klipp av
  Samla in sniglarna och klipp av dem med en sekatör, en halv centimeter bakom huvudet. Känns det svårt? Samla då sniglarna i en plastpåse och lägg in i frysen. En snigel som fryser ihjäl går först in i ett dvalliknande tillstånd som gör att den somnar in innan den dör.
   
 • Håll snyggt och städat i trädgården
  Håll ordning i rabatterna och plocka bort fallfrukt som lockar till sig sniglar. Håll undan lövhögar och högt gräs, eftersom de fungerar som skydd och skapar en optimal miljö för äggläggning. Och tänk på att vattna på morgonen istället för på kvällen.
   
 • Sätt upp el-stängsel
  Att sätta upp ett speciellt elstängsel runt trädgården stänger ute sniglarna. Därefter går det lättare att bekämpa de som blev kvar innanför. Koppartejp runt krukor och pallkragar förhindrar också sniglarna från att invadera dina favoritväxter.
   
 • Stoppa med kalk, sågspån och kaffe
  Sniglarna tar sig inte förbi en barriär av kalk eller sågspån Lägg det runt trädgården och runt växter du vill skydda. Men, tyvärr fungerar det bara så länge det inte regnar. Kaffesump tycks också ha en avskräckande effekt.
   
 • Gillra öl-fällor
  Sniglarna är förtjusta i öl, så gör en öl-fälla enkelt med hjälp av pet-flaskor och tejp. Sniglarna lockas av öllukten, kryper in i flaskan och drunknar. Ställ fällorna i mörka och fuktiga områden i trädgården.
   
 • Sprid smaksatt pellets
  Sprid ut smaksatt järnfosfat i pelletsform glest i trädgården. Det säljs som bekämpningsmedel mot sniglar i olika varianter och är helt ofarligt för däggdjur, maskar och andra insekter.