Så sätter du stopp för mördarsniglarna

Experten: ”Absolut bästa sättet”/ Redskapen du behöver

Tjocka, svarta, slemmiga – och svåra att bli av med.
För villaägare är mördarsnigeln sommarens absolut värsta besökare.
Men det finns sätt att sätta stopp för en slemmig invasion i din trädgård.

Den spanska skogssnigeln, till vardags kallad mördarsnigel, är en riktig sommarplåga. Mördarsnigelns mest utmärkande drag är att den har en oerhörd aptit och urskiljningslöst äter det som växer i din trädgård.
Varje snigel kan lägga upp till 400 ägg och sedan det första dokumenterade fallet i Skåne på 1970-talet finns nu mördarsnigeln på de flesta platser i Sverige.

– De är här för att stanna men det finns saker man kan göra för att stävja problemen och inte ha dem på sin tomt, säger Jerry Bäck, sten- och markläggare, och en av experterna i ”Sveriges fulaste trädgård”.
Antingen går man varje dag ut i sin trädgård med en hink för att plocka sniglarna och sedan slänga dem på en lämplig plats. Eller så gillrar man fällor som man tömmer varje morgon eller kväll.

En av de mest populära metoderna är att gillra ölfällor. Jerry Bäck rekommenderar att man använder ett mjölkpaket med skruvkork som man lägger på sidan och fyller med lättöl. När sniglarna känner öldoften kryper de in i paketet och du kan sedan tömma fångsten på en lämplig plats.
– Ett annat sätt är ta en burk som man gräver ner i gräsmattan och gör en lite djupare fälla av. Men det förutsätter att det inte blir en regnig sommar.

För den som känner att mördarsniglarna bara blir fler och fler, finns mer kraftfulla åtgärder.
– En robotgräsklippare som iMow är den absolut bästa lösningen. När klipparen går så lågt i gräsmattan så klipper den sönder sniglarna. Det blir små slemfläckar i gräset men de brukar försvinna snabbt, säger Jerry Bäck.
Det finns också teorier om att singlarna drar sig för att krypa under slingan som styr robotgräsklipparens bana. Sniglarna är dessutom nattaktiva och med en robotgräsklippare kan du ställa in ett klipprogram som går nattetid. Och bara genom att hålla gräsmattan välklippt och övriga trädgården i fint skick har du ett övertag i kampen. Fallfrukt och nedfallna bär lockar nämligen de ovälkomna djuren in i trädgården.

Andra tillvägagångssätt i fajten mot mördarsniglarna är att bygga barriärer av kalk eller sågspån längs tomtgränsen. Men både kalk och sågspån kan regna bort, poängterar Jerry Bäck. Det gäller helt enkelt att hitta en strategi som fungerar för just din trädgård.
– Man vill inte främja dödandet av djur, men mördarsniglar är en plåga för många villaägare. Har man små barn finns kanske risken att de får tag i dem och stoppar dem i munnen. Det är inte trevliga djur att ha i en boendemiljö, säger Jerry Bäck.

EXTERN LÄNK: Hitta trädgårdsredskapet som hjälper dig i kampen mot mördarsniglarna