Misskött tomt hot mot grannsämjan – fyra av tio svenskar retar sig på sin granne

Hur står det till med grannsämjan? Vår undersökning* visar att fyra av tio husägare stör sig på sina grannar. Största irritationsmomentet utgörs av väsnande trädgårdsmaskiner. Lika många surar över grannens allmänt missköta tomt och grannar som aldrig hälsar!

Arbeta i trädgården med miljövänliga, säkra och lätthanterliga redskap. Ett batteri, fem trädgårdsprodukter och ett stilrent resultat.

Våren och sommaren närmar sig med stormsteg och längtan efter att kunna slå sig ner i den egna trädgården blir allt mer påtaglig. Men det finns inslag som kan störa idyllen.

I Trädgårdsbarometern 2017 avslöjar svenskarna vad de egentligen tycker om sina grannar. Och det finns mycket att reta sig på. I topp ligger grannar som för oväsen med bullriga trädgårdsmaskiner eller inte har vett att hålla ordning på sin trädgård.

Av husägarna som lätt blir irriterade finns det många orsaker till att pulsen höjs. Förutom de tidigare nämnda orsakerna stör sig en av tio på att grannen är pedant och har det för fint i sin trädgård! Nästan lika många blir irriterade när grannes grenar hänger över tomtgränsen eller när löv blåser in på den egna tomten.

Svenskar är ju kända för att vara konflikträdda. I undersökningen ställdes frågan ”Om du stör dig på din granne, vad gör du då?”. 26 procent svarade att de väljer att inte söga något för att bevara grannsämjan. 14 procent sticker ut hakan och säger ifrån medan närmare hälften av de tillfrågade inte vet vad de ska göra.

Undersökningen passade också på att fråga i vilken utsträckning man skäms inför sina grannar över hur den egna trädgården ser ut. Ja, ofta eller ibland svarade 20 procent eller var femte svensk på den frågan.
 

Vad stör dig i relationen med dina grannar rent allmänt

  1. Trädgårdsmaskiner väsnas (8 %)

  2. Sköter inte om sin trädgård (8 %)

  3. Hälsar aldrig (8 %)

  4. Allmänt högljudda (6 %)

  5. Spelar hög musik (5 %)

  6. Söker kontakt för ofta (3 %)

  7. Är pedanter och har för fin trädgård (2 %)

 

Om du stör dig över grannarnas trädgårdsskötsel, vad irriterar mest?

  1. Grannarnas trädgårdsmaskiner väsnas när jag vill ha lugn och ro (57 %)

  2. Grannarna sköter inte om sin trädgård (52 %)

  3. Grannarna har för fin trädgård (11 %)

*Trädgårdsbarometern 2017 är initierad av Andreas Stihl Norden. Undersökningsföretaget Yougov har tagit temperaturen på grannsämjan i de nordiska länderna och frågat sammanlagt 1 993 personer under februari 2017.

Se hela batterisortimentet - klicka här.